Anneli Leinonen:

”Virkeyttä elämänmenoon”

Anneli Leinonen työskentelee Oulun telemyynnissä kolmatta vuotta tarvittaessa työhön tulevan sopimuksella.

”Eläkeikä on tullut jo ajat sitten täyteen. Totesin etteivät lokoisat eläkepäivät ole minun juttuni, kun olen tottunut tekemään ikäni töitä.”

Telemyyntiin Anneli päätyi, kun samassa talossa asuva Marja ilmoitti, että heillä tarvitaan työvoimaa. Anneli kiinnostui ja aloitti työn heti. Ensin hän teki iltavuoroja ja siirtyi viime syksynä aamuun. Hän työskentelee neljästä viiteen tuntia kerrallaan, omien tuntemusten mukaan. Keskimäärin työtunteja kertyy kuukaudessa 85.

”Työskentelin liike-elämässä 35 vuotta ja olin koko työurani asiakkaiden kanssa tekemisessä. Tämä on passannut minulle mainiosti. En olisi täällä, ellen tykkäisi. Kesäisin pidän yleensä parin kuukauden tauon, ja talvella painan töitä. Tarvittaessa töihin tulevana on mukava jousto. Saat tehdä sen verran kuin haluat ja milloin haluat, etkä ole aikatauluissa kiinni. Olen itse laatinut itselleni työajan. Työympäristön täytyy olla joustava ja mukava, muuten työ käy liian raskaaksi.”

Anneli kannustaa muitakin eläkeläisiä kokeilemaan telemyyntiä.

”Tämä on mukava, piristävä homma, josta saa lisäansioita. Monilla on pieni eläke ja yksinäisiä päiviä.”

Ammatin haaste on, että täytyy osata käsitellä erilaisia ihmisiä. Asiakkaiden käsittelytaidon oppii Annelin mukaan kuitenkin nopeasti.

”Ylipäätään ihmiset ovat ihan mukavia. Ei joka päiväkään osu möyhääjää luurin toiseen päähän. Pitkää pinnaa ja kestävyyttä tämä tosin vaatii. Ihmisiin täytyy osata ottaa myös kontaktia, liian hiljainen tai arka ei voi olla.”

Ikä ei ole tässä työssä haitta, vaan pikemminkin etu.

”Asiakkaalla saattaa olla vaikka minkälainen elämäntilanne, esimerkiksi kuolemantapaus perheessä. Näissä tilanteissa elämänkokemuksesta on hyötyä. Täytyy olla osata myötätuntoinen, sanoa jotain kivaa ihmiselle ja tukea häntä.”

Työssä pärjääminen on pitkälti omasta asenteesta kiinni.

”Negatiivisuus ei ole hyväksi nuorelle eikä vanhalle. Jos ottaa negatiivisen asenteen, se tarttuu toisiinkin. Tsemppaan joskus itseäni tuossa ulko-ovella: tehdään tästä hyvä päivä. Hyvä, tsemppaava pomo on myös tärkeässä roolissa. Tiina, Toni ja Marko hoitavat pomon hommansa hyvin.”