Käytä palveluissa vain vahvoja salasanoja – tee jokaiseen palveluun omansa. Vaikeasti arvattava salasana muodostuu isoista ja pienistä kirjaimista sekä vähintään yhdestä numerosta ja erikoismerkistä, kuten # tai ”. Älä käytä samaa salasanaa useassa eri verkkopalvelussa, jotta vääriin käsiin joutuneen salasanan avulla ei voisi murtautua muihin verkkopalveluihin. Suosittelemme salasanasi päivittämistä säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.
Älä koskaan kerro salasanaasi kenellekään, vaikka joku sitä kysyisikin. Luotettavat tahot eivät koskaan kysy tunnuksiasi sähköpostilla tai puhelimitse. Varo epäilyttäviä sähköposteja: varmista aina selaimen osoitepalkista, että kirjautumista pyytävän sivuston osoite on aito – erityisesti, jos avasit linkin sähköpostista. Huijaussivustot voivat näyttää aidoilta, mutta niiden osoite on eri kuin sivuston virallinen osoite.
Huolehdi virustorjunnasta ja palomuurin käyttämisestä. Uusia haittaohjelmia ilmestyy jatkuvasti. Sen vuoksi ajantasainen virustorjunta on välttämätön jokaisessa Internetiin kytketyssä tietokoneessa ja sen tulee aina olla päällä. Suosittelemme virustorjuntaohjelmistoa myös Android-puhelimiin ja -taulutietokoneisiin. Tarkista, että virustorjunta- ja palomuuriohjelmisto päivittyy automaattisesti ohjelmiston valmistajan antamien ohjeiden mukaan.
Älä avaa outoja sähköpostiviestejä tai liitetiedostoja. Haittaohjelmia pyritään levittämään erityisesti sähköpostien liitetiedostoina tai houkuttelemalla vastaanottaja avaamaan sähköpostitse välitetty haitallinen linkki. Älä avaa oudolta vaikuttavia sähköpostiviestejä tai niiden liitetiedostoja, vaikka ne näyttäisivätkin tulevan tutulta lähettäjältä; lähettäjän osoite on saatettu väärentää.
Kyseenalaista kaikki ”liian hyvältä” kuulostavat viestit ja tarjoukset, sillä ne ovat suurella varmuudella huijauksia. Muista, että luotettavat tahot eivät koskaan pyydä saada käyttäjätunnustasi, salasanaasi tai pankkitunnuksiasi mihinkään tarkoitukseen. Oudoissa tapauksissa varmista ensin lähettäjän tarkoitusperät esimerkiksi puhelimitse.
Päivitä laitteesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset heti, kun päivitys on tarjolla. Haittaohjelmat käyttävät hyödykseen käyttöjärjestelmän ja ohjelmistojen vikoja. Käyttöjärjestelmä- ja selainohjelmistojen sekä sovellusten valmistajat julkaisevat säännöllisesti tietoturvakorjauksia ja muita päivityksiä. Jos ohjelmistosi tai sovelluksesi tarjoaa mahdollisuuden tehdä päivitykset automaattisesti, ota tämä ominaisuus käyttöön. Tietoturvakorjausten lisäksi päivitykset parantavat yleisesti ohjelmistojen toimintaa ja mm. laitteen akkukestoa.
Opettele yhdessä lasten kanssa internetin käyttöä. Selvitä lapsellesi, kuinka palvelu toimii ja opasta sen jälkeen lastasi toimimaan palvelussa. Hyvänä periaatteena lapsille on jakaa tietoja ja viestiä vain tuttujen henkilöiden kesken. Muistuta heitä, että internetissä tavatut henkilöt eivät välttämättä ole henkilöitä, joita kertovat olevansa. Opeta lapsia suhtautumaan kaikkeen internetin sisältöön kriittisesti, ja aseta internetin hakukoneiden lapsille tarkoitetun sisällön suodatustoiminto päälle hakukoneen asetuksista. Muistuta lapsiasi myös siitä, että internetissä julkaistua sisältöä ei välttämättä saa koskaan pois.
Harkitse, mitä ja millaista tietoa jaat itsestäsi ja muista sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisen median palvelujen tietosuojakäytäntöihin on hyvä tutustua ennen palvelun käyttöä. Luotettavat palvelut kertovat sinulle, mihin tietoja käytetään ja millaiset ovat vaikutusmahdollisuutesi. Ennen kuin jaat tietoja, selvitä, kuka tiedot näkee ja voiko tiedot poistaa. Tyypillisesti tämä tieto löytyy tietosuojalausekkeesta tai rekisteriselosteesta.
Muista, että internetiin kerran jaettua sisältöä ei ehkä koskaan saa pois. Julkaistu teksti tai kuva on jo saatettu kopioida talteen jonkun toisen henkilön, palvelun tai esimerkiksi internetin hakukoneen toimesta. Varmista sijaintitietoja jakaessasi, mihin käyttötarkoituksiin palvelu voi niitä käyttää. Muista, että jakaessasi sijaintisi sosiaalisessa mediassa, kerrot sijaintisi lisäksi myös sen, missä et ole. Varmista lisäksi kuvissa esiintyviltä henkilöiltä, että he suostuvat kuvan julkaisuun.
Tarkista jakamasi sisällön tekijänoikeudet. Tekstin, kuvien, musiikin tai muun sisällön kopiointi verkkosivulta ja niiden julkaisu muualla internetissä saattaa olla laitonta. Varmista, että olet tutustunut tekijänoikeusrajoituksiin ennen kuin kopioit sisältöä ja käytät sitä muualla. Julkaise lähtökohtaisesti vain itse tekemääsi sisältöä.
Jos käyttämäsi laite ei ole sinun tai luovutat laitteen eteenpäin, muista tyhjentää sen muisti. Poista selaushistoria ja evästeet, mikäli käytät internetiä yleisesti käytössä olevilta laitteilta. Jos myyt tietokoneen tai laitteesi eteenpäin, muista, että laitteen tiedot on usein mahdollista palauttaa, vaikka sen muisti olisikin tyhjennetty. Vain muistin tuhoaminen varmistaa, ettei ulkopuolinen pääse käsiksi tietoihisi ja valokuviisi. Huolehdi, että pääsy käyttämiisi pilvipalveluihin pysyy vain sinulla.
Suojaudu internetissä. Julkiset langattomat verkot (WiFi, WLAN) ovat yleensä salaamattomia. Tällaisissa verkoissa ulkopuolisen on mahdollista seurata laitteesi tietoliikennettä. Varmista, että käsittelet luottamuksellisia asioita vain salatun yhteyden yli. Verkkosivun osoitteen alku https:// kertoo yhteyden olevan salattu. Varmista, että kotisi langattoman verkon salaus on päällä.
Lisätietoja siitä, miten toimia turvallisesti internetissä, saat esimerkiksi tietoturvaoppaasta, osoitteesta: http://www.tietoturvaopas.fi/
Lisätietoja siitä, miten omaa viestintää voi suojata, saat Viestintäviraston sivuilta.