Kirjakauppa-alalle on tyypillistä, että tulos tehdään vuoden viimeisellä neljänneksellä. Joulunalus on kirjojen ehdottomasti parasta myyntiaikaa. SanomaWSOY:ssä jouluinen kirjasesonki kiireineen on tunnusomaista WSOY:lle ja Suomalaiselle Kirjakaupalle.
- Kirjamyynti painottuu perinteisesti isänpäivän ja joulun välille, jolloin myydään noin 35 prosenttia kirjoista. Kotimaisen kaunokirjallisuuden osalta osuus on vielä suurempi. Keväällä vastaavasti myydään merkittävä osa luonto- ja puutarhakirjoista, WSOY:n yleisen kirjallisuuden markkinointipäällikkö Mika Hänninen kertoo.
- Suomalaisessa Kirjakaupassa pääsesonkeja ovat joulun lisäksi helmiale, koulun alku ja lokakuun alennusmyynti. Joulunalusviikoilla myydään noin 20 prosenttia koko vähittäismyynnistä, Suomalaisen Kirjakaupan varatoimitusjohtaja Arto Lahdenperä arvioi.
Joulu joka päivä
Joulu näkyy kirjamyynnin ja -kustantamisen toiminnassa koko vuoden: seuraavaa joulua aletaan valmistella heti kun edellisestä on päästy yli. - Joulun ensimmäiset ostot tavarapuolella tehdään tammikuussa, Lahdenperä kertoo.
Kirjojen osalta joulumyynti alkaa maalis-huhtikuussa, jolloin kirjakaupat ostavat syksyn kirjat. - Ostojen pohjana ovat tietenkin edellisen vuoden luvut, mutta paljon meidän täytyy voida myös luottaa uutuuksiaan julkistavien kustantajien asiantuntemukseen kirjojen odotettavissa olevasta myynnistä, Lahdenperä toteaa.
WSOY:llä päätökset julkaistavista kirjoista ja niiden julkaisuaikatauluista ovat yleisen kirjallisuuden kustantavilla osastoilla. - Heillä on erinomainen ammattitaito ja kokemus näiden asioiden suhteen, joten markkinoinnin osana on ennen kaikkea välittää tietoa siitä, millaisilla kirjoilla on ollut kysyntää tai mitä kaupoista on kyselty, Hänninen kuvailee.