Perjantaina koko maailmassa vietetään lapsen oikeuksien päivää ja sen kunniaksi Helsingin Sanomat jakaa HS Lasten uutiset -sanomalehtiä kaikkiin Suomen alakouluihin, runsaaseen kahteentuhanteen kouluun.
Teon ytimessä on ajatus: Tieto on jokaisen lapsen oikeus ja HS Lasten uutisten tehtävänä on edistää lasten sananvapauden toteutumista, tiedonsaantia ja lukutaitoa.
”Haluamme teollamme edistää lasten lukemista ja lasten lukuintoa. Uskomme, että kiinnostava, lasten näkökulmasta kerrottu tieto maailmasta on innostavaa ja motivoivaa lukemista. Lisäksi tiedämme, miten valtava on lasten luontainen tiedonjano”, Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaud sanoo.
YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen on kirjattu artikla 17, jossa korostetaan tiedotusvälineiden roolia lasten sivistyksellisessä kehittämisessä. Lisäksi artikla 13 puhuu sananvapaudesta ja lasten oikeudesta ilmaista mielipiteensä vapaasti.
”Lasten sananvapauden kannalta on tärkeää, että he saavat luotettavaa tietoa heille sopivassa muodossa. Lapsilla on myös oikeus ilmaista omat näkemyksensä ja saada äänensä kuuluviin heitä koskevissa asioissa”, HS Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman sanoo.
HS:n Lasten uutiset on tehnyt työtä lasten tiedonsaannin puolesta jo vuodesta 2016. Lokakuussa Fanny Fröman sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Lasten uutisten tekemisestä. Vuonna 2018 Suomen Unicef palkitsi Lasten uutiset Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksella.
Tänä syksynä Lasten uutisista tuli oma printtituotteensa, jolla on jo liki 20 000 myytyä tilausta. Tilaajia on yli 80 prosentissa Suomen kunnista.
Keskiviikkoisin ilmestyvän lehden lisäksi Lasten uutiset julkaisee joka perjantai uutislähetyksen, joka on aina vapaasti kaikkien katsottavissa, täysin maksutta. Näin kaikilla suomea ymmärtävillä lapsilla on mahdollisuus saada tietoa tärkeistä uutisista.