Tänään, 3. toukokuuta vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää. Kokosimme tähän artikkeliin poimintoja Sanoman lehdistön- ja sananvapautta edistävistä toimista.

Juuri nyt sananvapaus, faktaperusteinen tiedonvälitys ja riippumattoman median asema ovat elämän ja kuoleman kysymyksiä, Helsingin Sanomien (HS) päätoimittaja Antero Mukka kirjoittaa kolumnissaan Jokainen teko sananvapauden puolesta syö pohjaa sortovallalta.

Antero Mukka kertoo kirjoituksessaan, että HS julkaisee tästä viikosta alkaen yksittäisiä Latvian Riiasta käsin toimitetun Meduzan artikkeleita suomeksi.

”HS pyrkii osaltaan tukemaan Meduzan pyrkimystä tarjota venäläisyleisölle pääsy riippumattoman, luotettavan tiedonvälityksen piiriin. Meduzan artikkelit täydentävät suomalaisille lukijoille tarjolla olevaa tilannekuvaa sodasta ja sen seurauksista”, Mukka kirjoittaa.

Lisäksi HS on julkaissut tähän mennessä puolisataa Venäjän hyökkäyssotaan liittyvää juttua venäjäksi. Laadukkaat HS:n käännösartikkelit ovat keränneet HS.fi:ssä keskimäärin tuhansia lukijoita.

”Omien verkkosivujemme ohella jutut leviävät myös sosiaalisen median kanavissa. Ne ovat osa historiallista tiedon ilmasiltaa”, Mukka sanoo.

Helsingin Sanomain säätiö puolestaan kertoi tänään omasta tuestaan hankkeelle, joka tarjoaa vainotuille toimittajille tilapäistä turvamajoitusta.

”Helsingin Sanomain Säätiön yhtenä tehtävänä on vaalia sanan- ja lehdistönvapautta. Venäjän viranomaiset ovat tehneet riippumattomien medioiden ja niissä työskentelevien toimittajien työn käytännöllisesti katsoen mahdottomaksi. Toimittajia voi uhata jopa 15 vuoden vankeusrangaistus ”valheellisen tiedon” välittämisestä. Säätiö haluaa osoittaa tukensa ja konkreettisen apunsa venäläistoimittajille, jotka joutuvat jättämään maansa voidakseen tehdä työtään pelotta”, tiedotteessa sanotaan.

Suomi putosi tänään julkaistussa lehdistönvapausindeksissä sijalle viisi. Vuosittain julkaistavassa indeksissä selvitetään lehdistönvapauden tilaa 180 maassa. Aamulehden tuottaja Ida Kannisto pohtii kolumnissaan, miksi putoaminen herättää kaksijakoisia tunteita. Pettymystä, mutta silti yhä vähän ylpeyttäkin.

Lue Ida Kanniston kolumni: Suomi on yhä lehdistönvapauden kärkimaita, mutta meilläkään ei ole syytä huokaista helpotuksesta

Kansainvälistä lehdistönpäivää pohditaan myös HS Visio -podcastissa. Toimittaja Vesa Sirén kävi tapaamassa Mediazonan päätoimittaja Sergei Smirnovia Vilnassa Liettuassa, ja sen jälkeen hän istui keskustelemaan Venäjän sananvapaudesta Tuomas Peltomäen tuottamassa podcastissa.

Sanomatalossa juhlitaan tänään suomalaista journalismia, laadukasta tiedonvälitystä ja sananvapautta, kun Suomen merkittävimmän journalismille vuosittain annettavan tunnustuksen Suuren journalistipalkinnon voittajat julkistetaan Mediatorilla.

Sanomatalossa on myös esillä Suomen kuvajournalistit ry:n valokuvanäyttely vuoden 2021 parhaista lehtikuvista.

Sananvapaudesta on muistutettu Uutismedian Liiton kampanjassa, jonka mainontaa on nähtävissä Sanoman medioissa. Tämän jutun kuvituksena on Ilta-Sanomissa julkaistu ilmoitus.

Viimeisenä nostona haluamme nostaa esiin Sanoman vastuullisuuslupauksen:

Itsenäinen ja luotettava media on välttämätön osa avointa ja demokraattista yhteiskuntaa. Ilmaisunvapautta ei kuitenkaan voi pitää itsestäänselvyytenä. Siksi vastuullisuustyömme keskittyy vahvistamaan riippumatonta journalismia. Edistämme sananvapautta ja luomme yhteiskunnallista keskustelua. Tarjoamme vastuullista viihdyttävää viihdettä ja varmistamme turvallisen markkinoinnin mahdollisuuden brändeille. Tehtävämme on tarjota suomalaista mediaa tulevillekin sukupolville.

Sanoma

Sanoma on innovatiivinen ja ketterä oppimisen ja median yhtiö, jolla on vaikutus miljoonien ihmisten elämään joka päivä. Vastuullisuusstrategiamme avulla vahvistamme positiivista vaikutustamme yhteiskuntaan ja minimoimme ympäristöjalanjälkeämme. Olemme sitoutuneet YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin ja allekirjoittaneet YK:n Global Compact -aloitteen. 

Oppimisen tuotteemme ja palvelumme auttavat opettajia kehittämään lasten taitoja niin, että jokainen saavuttaisi parhaat mahdolliset oppimistulokset. Tarjoamme painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja sekä digitaalisia oppimis- ja opetusalustoja ala- ja yläkouluihin sekä toiselle asteelle. Haluamme kasvattaa liiketoimintaamme. 

Mediamme Suomessa tarjoavat riippumatonta journalismia ja kiinnostavaa viihdettä tulevillekin sukupolville. Ainutlaatuinen monikanavainen portfoliomme mahdollistaa kumppaneillemme markkinoiden laajimman peiton ja vaikuttavimmat markkinointiratkaisut. 

Nykyään toimimme yhdessätoista Euroopan maassa ja työllistämme yli 5 000 ammattilaista. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli n. 1,25 miljardia euroa ja operatiivinen liikevoittoprosentti ilman hankintamenojen poistoja 15,8 %. Sanoman osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja osoitteessa sanoma.com/fi