50-vuotias ET-lehti piirtää valoisan kuvan ikääntymisestä. Toimittaja Heimo Hatakka kertoo, millaisille lukijoille hän kirjoittaa juttujaan.
Teksti Kati Palojärvi, kuvat Samuli Pulkkinen
Suomen suurin yleisaikakauslehti ET täytti tänä syksynä 50 vuotta. Lehti on siis siinä iässä, jossa sitä aletaan aikaisintaan lukea.
”Viisikymppinen alkaa nähdä, mitä hänestä tuli isona. Elämä on paljon selkeämpää kuin nuorempana, jolloin pitää kokeilla ja leikkiä identiteetillään”, ET:ssä vuodesta 2013 työskennellyt toimittaja Heimo Hatakka sanoo.
ET:n lukijoiden unelmat alkavat olla konkreettisia. He tietävät, mistä asioista pitävät ja mitä elämältään haluavat. He pystyvät toteuttamaan asioita, joihin ei aiemmin ole ollut mahdollisuuksia.
Moni saattaa tehdä vielä töitä, mutta omaehtoisemmin kuin nuorempana. Kypsässä iässä harrastus voi muuttua työksi ja työ taas harrastukseksi.
Myös isovanhemmuus tuo monien ET:n lukijoiden elämään uudenlaista sisältöä. Lukijat saattavat pohtia, mitä perinteitä he haluavat siirtää tuleville sukupolville ja mitä eivät.
”Lukija voi miettiä ET-lehteä lukiessaan, miten minusta tuli minä, millainen maailma oli lapsuudessani ja miten nykyisten lasten maailma eroaa siitä?” Hatakka sanoo.
Lehtenä ET pyrkii piirtämään valoisan kuvan ikääntymisestä, vaikka myös suru ja luopuminen kuuluvat pitkään elämään.
”Iän myötä kyky käsitellä vastoinkäymisiä lisääntyy, eivätkä ne ole enää niin musertavia kuin nuorempana. Surun ja vastoinkäymisten kanssa oppii elämään”, Hatakka sanoo.