Vuoden alussa käynnistyvä HS–IS Labin tavoitteena on testata, kehittää ja ottaa käyttöön generatiivisen tekoälyn työkaluja ja yhdistää sekä journalistista että teknologista osaamista. Tiimin tehtävänä on myös levittää ymmärrystä tekoälystä ja sen käytöstä laajemmin toimituksiin. Muut tekoälyn hyödyntämistä ja mahdollisuuksia selvittäneet hankkeet jatkuvat entisellään eri puolilla Sanomaa.
”Generatiivinen tekoäly todennäköisesti muuttaa toimitustyötä yhtä paljon kuin internetin tulo aikoinaan. Siksi on tärkeää, että toimitukset pääsevät mukaan tähän muutokseen jo varhaisessa vaiheessa”, Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti perustelee HS–IS Labin perustamista.
Tarkoituksena on luoda toimittajille enemmän arkisia käytännön mahdollisuuksia testata, ideoida ja myös kriittisesti arvioida omaan työhön vaikuttavia työkaluja.
”Tekoäly tuo uutistoimituksille paljon mahdollisuuksia. Siihen kuitenkin myös isoja luottamukseen, tiedon varmistukseen ja avoimuuteen liittyviä kysymyksiä. Siksi se ei missään tapauksessa voi olla vain teknologinen kysymys”, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi sanoo.
HS–IS Labin työhön osallistuu tekijöitä Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien toimituksista sekä Sanoman uutismedian yhteisestä digikehitystiimistä. Kaikki Labin kehittämät työkalut ja huomiot jaetaan myös muiden Sanoman uutismedioiden käyttöön. Alkuvaiheessa projekti työllistää keskimäärin 5–7 henkeä. Projektin vetäjänä aloittaa useita Sanoman tekoälyhankkeita ohjannut Pauli Tölli.
”Tekoälyyn liittyvät teknologiat kehittyvät harppauksin. On mahtavaa päästä kokeilemaan ja kehittämään eri hyödyntämistapoja toimitusten fiksujen ihmisten kanssa. Uskon, että yhdessä löydämme parhaat tavat hyödyntää tekoälyä vastuullisesti uutistoimituksissa”, Tölli kuvaa mahdollisuuksia.