Sanoma Summit: ”Ihan liikaa kiinnostavaa sisältöä!”

06.11.2023

Sanoma Media Finland Vastuullisuus Töissä Sanomalla

Helsingin Sanomien Piia Elonen puhui aiheesta Ilmastokriisi vaikuttaa kaikkeen – pitäisikö ilmastonäkökulma siis olla mukana jokaisessa jutussa?

Toisilta oppimisen festivaali Sanoma Summit koostui tänä vuonna 23 oppitunnista, media-ammattilaiselta toiselle.

Teksti Hanna Johde, kuvat Samuli Pulkkinen


Sanomatalon ysikerroksessa alkoi torstai-iltapäivänä 2.11. normaalia palaverirumbaa intensiivisempi hyrinä. Käynnistymässä oli Sanoma Summit, vuosittainen tapahtuma, jossa sanomalaiset jakavat osaamistaan toisilleen. Tänä vuonna Summit koostui 23 oppitunnista. Aiheet vaihtelivat johtamisfilosofiasta, ilmastojournalismista ja mediamittaamisesta kielenhuoltoon, Slack-koulutukseen, tekoälyyn ja otsikointiin. Yksi sessio käsitteli DJ:n työtä, toinen ratkaisukeskeisyyden perusteesejä ja ajatusmalleja, kolmas vei Töölönlahden ympäri keskustelemaan hyvinvoinnista.

Puheenvuorot järjestettiin sekä livenä että Teamsissa. Tiivis iltapäivä ja monta samaan aikaan järjestettävää oppituntia tarkoitti tietysti sitä, ettei kaikkeen millään voinut osallistua.

Janne Lappalainen (keskellä) kuunteli oppituntia tv:n katsojamäärien mittauksesta.

”Mä kävin kuuntelemassa kolmea aihetta: tv-katsojaluvuista, meidän yksikön vetäjän johtamisfilosofiasta ja mediamarkkinasta. Parasta oli saada syväsukeltaa erilaisten ammattilaisten osaamisalueisiin ja nähdä uusia ihmisiä”, sanoo asiakaspäällikkö Janne Lappalainen B2B-tiimistä.

Summit Summit-oppitunnin voi pitää kuka tahansa ja mistä aiheesta vain haluaa, myös toiveita voi esittää. Aiheet merkitään kalenteripohjaan, joka lukitaan määräaikana, minkä jälkeen muut voivat suunnitella oman ohjelmansa valmiin sisältökattauksen pohjalta.

”Kehittämistyö kiinnostaa, joten kävin kuulemassa meidän tuotekehitysmalleista. Tällaisessa tapahtumassa pääsee lisäksi perehtymään myös sellaisiin asioihin, jotka ei välttämättä kuulu ihan suoraan omaan ammattiin”, sanoo tuottajana ja tuoteomistajana Helsingin Sanomien data & designissa työskentelevä Päivi Ala-Risku.

Yleisö kuunteli digikehityksestä ja asiakaskokemuksesta vastaavan Timo Rinteen esitystä "How to create products our users love?".
Päivi Ala-Risku pitää tärkeänä Summitin matalaa osallistumiskynnystä.

Sanoman strategiajohtaja Lauri Lankinen oli Summitissa puhumassa ensimmäistä kertaa. Hänen aiheenaan oli nimenomaan strategiatyö: mitä strategia on, miksi ja miten sitä tehdään? Puheenvuoroa oli kuuntelemassa Sanomatalossa viitisentoista kuulijaa, linjoilla vajaat viisikymmentä.

”Yleisöä oli eri puolilta firmaa, ja uskon että monella oli jotain omaa kokemusta strategiatyöstä, johon he hakivat laajempaa kontekstia. Painotin sitä, että strategia kuuluu kaikille riippumatta siitä missä päin taloa istuu, vain tarkastelukulmat vaihtelevat. Se että osallistujia oli näin paljon, kertoo siitä, että ihmisiä kiinnostaa aihe laajemminkin. Tämä Summit on tiedon jakamiseen tosi hyvä formaatti. Oli kivaa!”

Lauri Lankisen Summit-puheenvuoro käsitteli strategiatyötä.

Toimittaja Venla Pystynen on tehnyt aiemmin pitkään töitä freelancerina. Summit-puheenvuorossaan hän kertoi mitä hän on oppinut aikakauslehtityöstä ja yhdessä tekemisestä  työskenneltyään vuoden verran Kodin Kuvalehdessä.

”Päätoimittaja pyysi minua pohtimaan tätä aihetta. Tuoreena tiimiläisenä on helppo katsoa tekemistä vähän eri näkökulmasta. Esiintyminen jännitti: eilen olin ihan kauhuissani ja moitin itseäni siitä, että olin lähtenyt tähän. Äsken sain kuitenkin palautetta, jonka mukaan puhe oli innostavaa ja olen aito, lämmin puhuja.”

Tuomas Airisto (oik.) kertoi johtamisfilosofiastaan otsikolla "tarina siitä, mitä itse itselleni selitän omasta tavastani johtaa".
Venla Pystysen puheenvuoro tarjosi vertaistukea toimitustyöhön.
Hyvinvointikoutsi Jenni Rinkinen (vas.) piti oppituntinsa Töölönlahtea kiertäen.
Joni Kopisto ja "Läpileikkaus DJ-kulttuuriin OSA II: "Mix-Ö-Lot - levyjen soittamisen perusteet" jatkoi siitä, mihin Summitissa vuosi sitten jäätiin. "Silloin leikkasimme läpi DJ-kultuuria yleisesti. Nyt pilkoimme mixaamista ja levyjen soittoa erityisesti vinyyliltä."