Kristian Tervo: “Pidän tärkeänä, että töissä hyväksytään seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus”

17.05.2024

Sanoma Media Finland

“Maailma olisi paljon parempi paikka, jos me yrittäisimme ymmärtää toisiamme eikä hyökättäisi vastaan”, Kristian Tervo sanoo.

Perjantaina 17. toukokuuta vietetään IDAHOT-päivää. Nimi on lyhenne päivän englanninkielisestä nimestä International Day Against Homo- & Transphobia. 

Teksti: Tuula Waris, Sanna Saarikangas, kuva: Samuli Pulkkinen

Yhdenvertaisuuden edistäminen on osa Sanoman vastuullisuusstrategiaa. Tavoitteenamme on monimuotoinen, yhdenvertainen ja osallistava työpaikka. Vähemmistöryhmien kokemuksen huomioiminen on yksi Sanoman monimuotoisuustyön tavoitteista. 

Miten kaikki tämä sitten tällä hetkellä toteutuu? Keräsimme sanomalaisten kokemuksia siitä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt huomioidaan meillä Sanomalla. 

Yksi kyselyyn vastanneista oli Kristian Tervo, joka on työskennellyt kolme vuotta AD:nä Nelonen Medialla.  

”En ole kokenut häirintää tai mitään epäasiallista kohtelua Sanomalla. Pidän tärkeänä, että meillä on töissä vahva signaali, että halutaan hyväksyä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus. Kodin lisäksi työ on sellainen paikka, jossa pitää voida tuntea olevansa turvassa.” 

 

Kodin lisäksi työ on sellainen paikka, jossa pitää voida tuntea olevansa turvassa.
Kristian Tervo

Kerätyissä vastauksissa moni kiitteli, että suhtautuminen vähemmistöihin on neutraalia ja asianmukaista.  

Olen aina kokenut oloni tervetulleeksi juuri sellaisena kuin olen työyhteisössä. 

Identifioidun polyamoriseksi ja minulle on tärkeää, että kaikki ihmissuhdemuodot ja seksuaalisuuden ilmentymät ovat normalisoituja. Olen kokenut, että yleinen ilmapiiri on suvaitsevainen ja ihmissuhdemuotoani kohdataan kuin muitakin valtaväestössä olevia ihmissuhdemuotoja. Ilman sen kummempaa ihmettelyä. 

Mutta parannettavaa ja kehitettävää riittää myös. Kyselyn vastauksissa kommentoitiin, että julkisessa keskustelussa Sanomalla sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuus huomioidaan kyllä hyvin, mutta arjessa tulee silti vastaan epäkohtia ja ikäviä tilanteita. Yksi vastaajista mainitsi esimerkkinä tarpeettoman “äijäilyn”, sukupuoliroolien alleviivaamisen sekä muka-hauskat vitsit tai alentavat sanavalinnat vähemmistöistä.  

“Ihmisiä pitäisi arvioida heidän toimintansa eikä heidän ominaisuuksiensa perusteella”, Kristian Tervo sanoo. 

“On olennaista yrittää ymmärtää toista, vaikka samaa mieltä ei olisikaan. Jos joku tahattomasti esimerkiksi valitsee sanansa väärin, sen voi ymmärtää. Eri asia on, jos joku tahallisesti haluaa ymmärtää väärin tai käyttää termejä haitallisesti.” 

Tervo korostaa, että jokainen kokee asiat omasta näkökulmastaan. 

Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaariliput liehuvat Sanomatalon katolla jälleen kesäkuussa.

Suvaitsevaisuus voi myös tuntua vain pintapuoliselta. Useampi palautteenantaja kertoo, että on omista tai läheistensä asioista mieluummin hiljaa. 

Olen transnuoren äiti ja sen vuoksi koen, että aihe ja asia koskee minua. [---] Työyksikössäni suhtaudutaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen vähintään asiallisesti. En kuitenkaan ajattele, että uskaltaisin työyhteisössä kertoa oman perheeni tilanteesta, koska en tiedä, miten muut siihen suhtautuisivat. 

Toisaalta ihannetilanteessa sukupuolen ja seksuaalisuuden ei tarvitsisi olla muille kuin asianosaiselle merkitsevä asia laisinkaan. 

“Tasa-arvoisessa maailmassa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden ei kuuluisi olla asia, joka vaatii erillistä huomiointia”, Kristian Tervo sanoo. 

Parastahan on, että jokaista kohdellaan arvokkaana ihmisenä sukupuolesta, seksuaalisuudesta, vakaumuksesta tai mistä tahansa muusta vastaavasta asiasta välittämättä. Vähemmistöjä tai enemmistöjä tuskin tarvitsee ainakaan omasta näkökulmastani erityisesti korostaa, toki on hyvä kuulla heitä, mikäli he kokevat itse syrjintää, ja korjata asia. 

“Pidän arvokkaana, että voimme olla omia itsejämme Sanomalla eikä tarvitse esittää mitään tai kestää epäasiallista kohtelua”, Tervo sanoo. 

Pidän arvokkaana, että voimme olla omia itsejämme Sanomalla.
Kristian Tervo

Sanomalla jatketaan pitkäjänteistä työtä monimuotoisuuden eteen. Pride-kuukauden kunniaksi sateenkaariliput liehuvat Sanomatalon katolla jälleen kesäkuussa.  

Viime kesänä Sanoman vastuullisuusverkosto poimi olennaiset ja ajankohtaiset termit sukupuolen moninaisuudesta yhdessä Helsinki Pride -yhteisön kanssa. Tavoitteena on tehdä vähemmistöihin liittyvää termistöä tutuksi ja lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä monimuotoisuudesta Sanoman sisällä ja ympäröivässä yhteiskunnassa. 

Termeihin kannattaa tutustua, jotta osaa keskustella sukupuolten moninaisuudesta ihmisarvoa kunnioittavasti eikä tule loukanneeksi ketään omaa tietämättömyyttään. Listasimme myös kuusi vinkkiä, joiden avulla huomioit kielenkäytössä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden työpaikalla. 

Moninaisuussanaston ja vinkit löydät täältä

 

Kursivoidut tekstit ovat otteita kyselyyn saapuneista vastauksista.