Tietokirjailija ja journalismin tutkija Maria Lassila-Merisalon raportti toimittaja Matti Kuuselan Aamulehteen kirjoittamista jutuista on valmis.  Tavoitteena oli tutkia juttujen todenperäisyyttä sen jälkeen, kun Matti Kuusela kertoi omaelämäkerrassaan keksineensä sepitettä juttuihin.

Aamulehti poisti Kuuselan jutut verkosta selvitystyön ajaksi. Alun perin juttuja poistettiin 551 kappaletta, mutta myöhemmin löytyi vielä lisää sellaisia, joissa Kuuselan nimeä ei ollut tekijänä metatiedoissa. Kokonaismäärä oli näin yli 600.

Aamulehden palkkaamaan ulkoisen selvityshenkilön, Maria Lassila-Merisalon raportin mukaan noin viidessä prosentissa jutuista on erilaisia journalistis-eettisiä ongelmia: sepitettä, jota lukijan ei ole mahdollista tunnistaa, puuttuvia lähdemerkintöjä tai toimittajan ajatusten laittamista tunnistettavien henkilöiden ajatuksiksi.

”Kuusela itse ja jotkut hänen kollegansa ovat kuvailleet Kuuselan leikkineen lukijoiden kanssa ja kirjoittaneen tarinoita, jotka voisivat olla mahdollisia”, Lassila-Merisalo kuvaa Kuuselan työtä raportissaan.

Aamulehti palauttaa jutut verkkoon asiaa taustoittavin merkinnöin juhannusviikolla 2024. Päätoimittaja Sanna Keskisen mukaan vastuu Kuuselan toiminnasta ja erityisasemasta toimituksessa on pitkälti Aamulehden. Selvitystyö ja keskustelu olivat tarpeen.  

”Kevään kiihkeä keskustelu journalismin etiikasta ja tarinallisesta journalismista on ollut tervetullut muistutus koko alalle sekä journalismin totuuspohjan tärkeydestä että siitä, kuinka tärkeää on jatkuvasti tehdä töitä lukijoiden luottamuksen ansaitsemisen eteen”, päätoimittaja Keskinen kirjoittaa Aamulehden näkökulmakirjoituksessa.

 

Lisätiedot: Sanna Keskinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti, puh. +358 50 4141253