Öljyntorjuntaharjoitukset ovat osa Sanoma Media Finlandin yhteistyötä WWF Suomen kanssa. Kolmivuotinen yhteistyö tukee Sanoman vastuullisuusstrategian ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Kuvat: Samuli Pulkkinen / Sanoma Media Finland
Toivottavasti meitä ei tarvita! Näin alkaa WWF:n järjestämä öljyntorjuntakoulutus, jossa Sanoma Media Finlandin henkilöstö pääsi tunnustelemaan, millaista työtä öljyonnettomuuden jälkien siivoaminen on.
Koulutuspäivän aikana käytiin ensin läpi teoriaa eli öljyntorjuntaa, öljyjen ominaisuuksia ja puhdistustapoja, öljyonnettomuuksia sekä seurattiin öljytankkereiden reaaliaikaisia liikkeitä. Varsinainen harjoitus tapahtui uimarannalla Helsingin Mustikkamaalla. Onnettomuuden jälkeistä rantojen putsausta harjoiteltiin turpeen avulla.
Öljyä kerätään pois rannoilta lapioilla, imeytysmatoilla, harjakeräimillä ja koneilla. WWF hankkii vapaaehtoisille perusvarustuksen, joka sisältää suojahaalarin, kumikäsineet, hengityssuojaimen, suojalasit, saappaat sekä keräysvälineet.
Jussi Raimoranta osallistui harjoitukseen, koska oli kiinnostunut kuulemaan, miten onnettomuustilanteisiin on varauduttu, ja miten itse pystyisi osallistumaan, mikäli onnettomuus tapahtuisi.
”Päivä oli erittäin kiinnostava ja opettava. Kiinnostuin kouluttautumaan pidemmälle, öljyyntyneiden eläinten hoitajaksi tai ryhmänjohtajaksi”, Raimoranta kertoo.
Myös Eeva Rajala arvelee, että on hyvin suurella todennäköisyydelle tulevaisuudessa yksi WWF:n vapaaehtoisista.
”Kokemus oli silmiä avaava. Vapaaehtoiset työskentelevät joskus hyvin haastavissa olosuhteissa, jolloin tiukat ja tarkat prosessit ovat arvokkaita. Esim. juomatauon pitäminen on hyvin strukturoitu toimenpide ihan tarkoituksella. Arvostus kaikkia vapaaehtoisia kohtaan on äärimmäisen korkealla”, Rajala sanoo.
Sari-Maija Marttinen halusi oppia uutta ja olla hyödyksi mahdollisissa öljyonnettomuuksissa.
”Hyvä kokemus, pääsi hiukan jyvälle hommasta. Harjoitusta tarvitsee toki paljon enemmän kuin päivän kurssin verran, mutta hyvä alku tämä oli. Kurssilla myös selvisi, että varsinainen torjunta on oikeasti aika rankkaa, päivät ovat pitkiä, ja jokaisessa tehtävässä on tarkkaan määritellyt säännöt, joista ei voi poiketa. Kurssilla myös ymmärsi, miksi näin on”, Marttinen sanoo.
Harjoituksessa Helsingin Mustikkamaalla rannalta kerättiin turvetta.
Harjoitukseen osallistuneet saivat tulla mukaan työajalla. Tämä koettiin erityisen tärkeänä.
”Olin varautunut ottamaan saldovapaata, mutta kyseltyäni asiasta esihenkilöltä, ilokseni lupa heltisi. Tämä on nykyaikaa ja ihana kädenojennus työnantajalta”, Marttinen sanoo.
”Ylipäätään tällaiset yhteistyömallit yritysten ja järjestöjen välillä ovat kiinnostavia ja voisivat mahdollistaa osallistumista tämänkaltaiseen toimintaan laajemmin”, Raimoranta sanoo.
Öljyntorjuntaharjoitukset ovat osa Sanoma Media Finlandin yhteistyötä WWF:n kanssa. Kolmivuotinen yhteistyö tukee Sanoman vastuullisuusstrategian ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Tänä syksynä sanomalaisilla oli mahdollisuus osallistua myös muoviroskatalkoisiin. Vapaaehtoistoiminta jatkuu ensi keväänä.
Puhdistustyö on raskasta, koska työtä tehdään kyykyssä ja päivät ovat pitkiä.
WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot ovat valmiina auttamaan viranomaisia rantojen puhdistuksessa ja öljyisten eläinten hoidossa, jos pahin tapahtuu. Öljyntorjuntajoukot perustettiin vuonna 2003 ja nykyään joukkoihin kuuluu jo noin 10 000 vapaaehtoista.