Raumalla toimitusta luotsaavalle Anu Elolle empaattisuus on sydämen asia: ”Tässä työssä tulee olla koutsaava, ei käskevä”

17.09.2024

Sanoma Media Finland Töissä Sanomalla

Kun Satakunnan Kansa ja Länsi-Suomi yhdistyivät, toimituspäällikkö Anu Elo seurasi muutosta sairasvuoteelta. Nyt Elo ylistää tiimiään ja kehittää Sanoman esihenkilövalmennuksen tuella rakentavan palautteen antoa. ”Haluan, että työpaikalla on kivaa ja että olen itse sitä luomassa.”

Teksti: Sanna Saarikangas
Kuvat: Samuli Pulkkinen

”51-vuotias hirveen vanha ihminen, raumalainen, median parissa melkein koko työelämäni työskennellyt.”

Näin esittelee itsensä Anu Elo, yksi Satakunnan Kansa Länsi-Suomi -lehden toimituspäälliköistä. Elo pyörittää Raumalla työskentelevää aluetoimitusta, joka tuli osaksi Sanomaa yrityskaupassa ja kahden satakuntalaisen lehden yhdistyttyä vuoden 2024 helmikuussa.

Alkuvuoteen ajoittuu Elon elämän kannalta muutakin käänteentekevää: vakava sairastuminen ja yhtäkkinen sydänleikkaus pitivät hänet sivussa toimitusten integraation tiiviimmät viikot. Työmyyränä tunnettu Elo myöntää, ettei muutoksen seuraaminen toipilasvuoteelta käsin ollut helppoa.

”Tipuin kärryiltä juuri pahassa paikassa ja olin poissa h-hetkellä. Koin syyllisyyttä vanhojen työkavereiden jättämisen vuoksi ja mietin, mitä ne uudet ihmiset ajattelee, pidetäänkö minua ihan sluibana tyyppinä. Sain kuitenkin ihan hirveästi tukea omalta tiimiltä ja uusilta esihenkilöiltä. Kaikki tsemppasivat kiireenkin keskellä ja muistuttivat, että otat nyt rauhassa vaan ja parantelet”, Elo muistelee.

Leikkaus sujui onnekkaasti ja huhtikuussa Elo pääsi palaamaan töihin.

”Tulin mukaan takamatkalta ja opettelin kaikkea uutta ihmisten nimistä lähtien. Siirryimme Länsi-Suomena pienestä perheyrityksestä isoon kansainväliseen konserniin, toimintatavat olivat monella tapaa erilaisia. Saimme käyttöön uusia mahtavia työkaluja paikallisen lukijan palvelemiseen, mutta onneksi myös paljon vertaistukea ja panostusta osaamisen kehittämiseen. Sanomalle tulo oli meille uusi alku, uusi elämä.”

Työyhteisö tukena

Anu Elo tuli Länsi-Suomeen uutispäälliköksi vuonna 2013. Sitä ennen takana oli vuosia saman yhtiön kaupunkilehdessä ja paikallisradiossa. Sanomalle siirtymisen myötä titteli vaihtui toimituspäälliköksi. Kymmenen hengen kotitoimitus pysyi Raumalla mutta työ vie myös Satakunnan yhteistoimituksen johtoryhmään ja alueellisten medioiden yhteistyöhön.

Esihenkilöroolistaan huolimatta Elo haluaa pitää yllä toimittajan perustaitoja ja kertoo pihistävänsä silloin tällöin juttukeikkoja, jotta kirjoittaminen pysyy hyppysissä.

”En oikeastaan tiedä, mikä muu voisin olla kuin toimittaja.”

”On ollut hienoa huomata, miten paljon työyhteisö voi tukea myös vaikeina hetkiä.”

On kiusaus olettaa, että vakava sairastuminen ja siitä selviäminen olisivat opettaneet Anu Elolle jotakin olennaista ihmiselämän rajallisuudesta tai johtajaltakin vaadittavasta empatiakyvystä. Pian kuitenkin selviää, että Elo on jo entuudestaan ihmisten johtaja – ja välillä liiankin empaattinen.

”Mielestäni tässä työssä tulee olla koutsaava, ei käskevä. Haluan, että työpaikalla on kivaa ja että olen itse sitä luomassa, en imemässä pois. Tykkään todella paljon ihmisten kanssa toimimisesta, valmentamisesta ja organiseeraamisesta.”

”Tiukoissa tilanteissa on vielä opeteltavaa, joskus tunnen liikaakin tuskaa toisten asioista tai koen kriittisen palautteen antamisen hankalana. Jämäkkyyttä täytyy vielä opetella”, Elo sanoo.

Oma sairastuminen antoi kuitenkin vielä vahvan muistutuksen siitä, ettei työ ole koko elämä – ja kaikkea voi tapahtua.

”Ehkä osaan nyt suhtautua entistäkin ymmärtäväisemmin siihen, että kaikilla on arjessa kaikenlaista, mikä vaikuttaa myös työntekoon. Tulee sairastumisia, avioeroja, lapset voivat olla kipeinä. Elämme aika suorituskeskeisessä maailmassa, jossa tämä voi välillä unohtua. On ollut hienoa huomata, miten paljon työyhteisö voi tukea myös vaikeina hetkiä.”

Kohtaa ihminen ihmisenä

Sanomalla on määritelty neljä yhteistä johtamislupausta: 1. Luotan ammattilaiseen, 2. Teen tilaa ilolle, 3. Kannustan uskaltamaan ja 4. Kohtaan ihmisen ihmisenä. Anu Elo kertoo ilahtuneensa siitä, että nämä teesit sopivat myös omaan persoonaan ja tapaan toimia. Omiksi vahvuuksikseen esihenkilönä Elo luettelee oikeudenmukaisuuden, kuuntelemisen taidon ja valmentavan otteen. Mutta millaisia taitoja hän odottaa tai toivoo alaisiltaan?

”Alaiset! Apua, puhun mieluummin tiimiläisistä. Ehkä odotan ainakin luottamusta ja rohkeutta kertoa omista töistään ja asioistaan. Toimeen tarttumista ja joustavuutta molemmin puolin. Säännölliset yksykköset ja kehityskeskustelut ovat kehittymisen paikkoja sekä minulle että tiimiläisille”, Elo sanoo.

Elo pitää tärkeänä myös sitä, että jokainen voi olla töissä oma itsensä.

”En halua, että kaikki ovat samasta puusta veistettyjä. Oma persoona saa näkyä töissä. Se tuo myös journalismiin voimaan, kun saamme juttuihin erilaisia kulmia ja aiheita. Toki yhteisiä pelisääntöjä pitää noudattaa, itsekkäästi ajattelevien surffareiden valmentaminen olisikin vaikeampaa.”

”Kyllä Sanomatalon hissiin astuessa tuli viimeistään tunne siitä, että nyt olen osa jotain suurempaa. Meidät raumalaiset on otettu hyvin vastaan ja kaikki ihmiset ovat todella mukavia", Sanoman esihenkilövalmennukseen osallistuva Anu Elo kertoo.

Anu Elo aloitti tänä syksynä kaikille Sanoman uusille esihenkilöille tarjotun valmennuksen. Koulutuksessa käydään läpi keskeisiä johtamisen prosesseja ja käytänteitä ja jaetaan kunkin omia kokemuksia. Yhteiset koulutuspäivät Helsingissä vaativat aikaisen herätyksen Raumalla, mutta antavat arvokasta vertaistukea ja kotitoimitusta isomman kuvan uudesta työnantajasta.

”Kyllä Sanomatalon hissiin astuessa tuli viimeistään tunne siitä, että nyt olen osa jotain suurempaa. Arjen työ on kuitenkin pitkälti paikallisten uutisten parissa ja aika kaukana konsernin komentokeskuksesta. Meidät raumalaiset on otettu hyvin vastaan ja kaikki ihmiset ovat todella mukavia”, Elo kehuu.

Esihenkilövalmennus antaa konkreettisia vinkkejä arjen johtamistyöhön ja kokemusten jakamista yli tiimirajojen.

”Minähän olen tähän asti ollut tällainen täysin itseoppinut esihenkilö tai oikeastaan vale-esihenkilö, ilman koulutusta siihen”, Elo naurahtaa.

Hän kertoo tutustuneensa jo ensimmäisellä valmennuskerralla ”uusiin ihaniin ihmisiin” ja saaneensa käytännön vinkkejä keskusteluun ja arvokasta vertaistukea.

”Esihenkilönä on kuitenkin aika yksin, siinä missä tiimi on yhtä joukkoa. Itse tulen samasta porukasta ja tunnen kaikki tosi hyvin, mutta välillä mietin missä itse seison. On kuitenkin vaikea keksiä ongelmia, sillä meillä on hitsin hyvä tiimi. Kaikki sujuu tosi hyvin”, Anu Elo tiivistää.