Enää ei tarvitse maanitella etanaa näyttämään sarviaan. Sanoman pilotissa koneääni lukee tekoälyn editoimia paikallisia säätiedotuksia. Automatisoinnin myötä radion kuulijoille voidaan tarjota ketterästi sisältöjä, joita ei muuten saataisi tuotettua.

”Päivän ylin lämpötila on tänään kahdeksastatoista kahteenkymmeneenkolmeen astetta. Pilvisyys on vaihtelevaa ja paikoin sataa. Heikkoa tai kohtalaista etelänpuoleista tuulta.”

Sanoma aloitti syyskuussa testin, jossa koneääni lukee radion kuuntelijoille paikalliset säätiedotukset. Paikallissää on aluksi kuultavissa HitMix ja Aito Iskelmä -kanavilla pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Kolmasti päivässä kuultavat säätiedot haetaan automaattisesti Ilmatieteen laitokselta. Sen jälkeen Microsoftin tekoäly muuttaa säätiedotuksen määrämittaan ja palvelua varten räätälöity koneääni lukee tiedot eetteriin.

”Kehitämme jatkuvasti tuotteitamme niin, että kuulijamme saavat entistä parempaa ja kiinnostavampaa sisältöä. Testaamme parhaillaan Turussa koneäänen lukemia HS Turku -paikallisuutisia. Paikalliset säätiedotukset ovat toinen oiva käyttökohde, jossa tekoäly ja koneääni tekevät tuotannosta nopeaa ja tehokasta”, sanoo Nelonen Median Content Insight Strategist Sami Virtanen.

Alkuvuodesta tehdyssä Sanoman toteuttamassa ja Media-alan tutkimussäätiön rahoittamassa hankkeessa koneääni sopii kuluttajien mielestä parhaiten juuri lyhyisiin uutis- ja ajankohtaissisältöihin.

”Sanoman radiot toimivat 13 alueella. Paikallisuudesta hyötyvät paitsi mainostajat, myös kuuntelijat voivat jatkossa saada entistä kohdennetumpia lähetyksiä. Paikallisesti räätälöityjen uutislähetysten ja säätiedotusten lukeminen olisi pelkin ihmisvoimin mahdotonta toteuttaa kaupallisesti kannattavasti”, Virtanen sanoo. 

Sanoman tutkimuksessa kuulijoiden suurimmat huolet tekoälyn tuottamissa audiosisällöissä liittyivät sisällön luotettavuuteen.

”Eettiseltä kannalta on itsestään selvää, että sisällön tarkastaa aina myös ihminen. Ja kun tekoäly on äänessä, kerromme siitä aina kuulijalle”, Virtanen painottaa.

Kuuntele tästä esimerkki Helsingin paikallissäästä

Katso myös:

Sanoma määritteli eettiset periaatteet tekoälyn vastuulliselle käytölle

HS ja IS perustavat yhteisen tiimin generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen uutistoimituksissa