Adhd-diagnoosin aikuisena saanut Reeta Korelin: ”Koen, että saan ja mulla on oikeus toimia tavoilla, joilla musta on eniten hyötyä firmalle”

02.04.2025

Sanoma Media Finland Töissä Sanomalla Vastuullisuus

Reeta Korelin (vas.) ja Sanni Ämmälä tarvitsevat keskittymiseen oheistoimintaa: Reetalla se on puhelimen selailu, Sannille käsityöt ovat keino purkaa ylimääräistä energiaa.

Huhtikuun toinen päivä vietetään maailman autismitietoisuuden päivää. Sanni Ämmälä ja Reeta Korelin kertovat, miten neuromonimuotoisuus vaikuttaa heidän työarkeensa Sanomalla.

Teksti Jenni Rinkinen, Kuvat Samuli Pulkkinen

”Tänä aamuna olin, että voi kun mulla olisi paidassa sellainen pinssi, josta näkisi sosiaalisen kuormittuvuuden määrän. Se hehkuisi nyt punaisella”, Reeta Korelin sanoo.

Edellinen päivä on Reetalla mennyt Helsingissä Sanomatalossa ja nyt olemme heti aamusta Tampereen Siperian neuvotteluhuoneessa, jota seuraa kehityskeskustelu.

”Huomenna en varmana puhu kenellekään, jos ei ole ihan pakko”, Reeta sanoo.

Meidän lisäksemme huoneessa on valokuvaaja Samuli Pulkkinen ja Sanni Ämmälä, joka on aamulla ajanut Raumalta Tampereelle ja jatkamassa aamupäivän aikana matkaansa Sanomatalolle.

”Asun kaksin kissani kanssa ja tiedän, että mulla on aikaa palautua päivästä. Neulon, ompelen ja olen. Nämä ovat mulle isompia palautumiskeinoja kuin nukkuminen”, Sanni sanoo.

”Kuulostaa ihanalta! Olen parisuhteessa enkä ole kotona aina kovin aikuismainen, kun tunteet ovat suuria tilanteeseen nähden. Puoliso tietää ja hyväksyy, mutta kyllä sitä edelleen ärsyttää, että olen ärsyttävä, koska paita tuntuu väärältä ja olen eilen nähnyt ihmisiä”, Reeta sanoo.

”Niin, jos on pahalla tuulella, se ei 99 % ajasta ole kenenkään syy”, Sanni sanoo.

”Diagnoosin saaminen oli minulle valtava mullistus, ja vaikken halua määrittää itseäni pelkän adhd:n kautta, se on ollut elämäni suurin vedenjakaja.”
Sanni Ämmälä

Reeta työskentelee B2B:ssä Solutions coordinator -tehtävässä ja Sanni on Satakunnan Kansa Länsi-Suomen toimittaja. Molemmat ovat saaneet aikuisiällä adhd-diagnoosin ja molemmat ovat luvanneet kertoa, miten se vaikuttaa heidän työarkeensa Sanomalla.

”Omasta näkökulmasta katsottuna kaikki on töissä tällä hetkellä just hyvin. Saan tehdä työni hyvin ja olla oma itseni”, Reeta sanoo.

”Toimittajan työ sopii mulle ja mun päälle hyvin, kun se on projektiluontoista. Työt tulee valmiiksi ja mielenkiinto pysyy yllä”, Sanni sanoo.

Reeta sai adhd-diagnoosin edellisessä työpaikassaan vuonna 2017.

”Tiesin aina, että mulla on se, koska suvussa muillakin on. Silti mietin jopa, että mulla olisi jokin mielialahäiriö, kun oon pirteä ja sitten yhtäkkiä kaikki tuntuu niin ahdistavan väsyttävältä”, Reeta kertoo.

Sanni hakeutui viisi vuotta sitten tutkimuksiin.

”Diagnoosin saaminen oli minulle valtava mullistus, ja vaikken halua määrittää itseäni pelkän adhd:n kautta, se on ollut elämäni suurin vedenjakaja”, Sanni sanoo.

Reeta nyökkäilee vieressä: ”En ollutkaan laiska, tyhmä ja saamaton.”

Sanni Ämmälä (vas.) ja Reeta Korelin tapasivat haastattelussa ensimmäistä kertaa ja kokivat tärkeäksi päästä juttelemaan vertaisensa työkaverin kanssa.

Reeta kertoo, että hänellä on naisille tyypillisesti enemmän pään sisäisiä haasteita ja Sanni sanoo suurimpien haasteiden liittyvän toiminnanohjaamiseen. Tässä jutussa ei käydä läpi adhd:n piirteitä tämän tarkemmin, koska ne voivat olla jokaisella täysin erilaisia – kuten:

Sanni viihtyy työpaikalla: ”Olin toimituksen muuton takia pakotettuna pari päivää etänä enkä ollut ensimmäisenä päivänä saanut tehtyä mitään klo 14 mennessä. Ajoin sitten seuraavana päivänä Raumalta Porin toimitukseen, jotta sain tehtyä työt.”

Reeta on opetellut käymään toimistolla maanantaisin ja keskiviikkoisin: ”On ollut oikeastaan aika kivaa. Mua ahdisti ihan julmetusti toimistolle meno hälyn takia, mutta esihenkilön kanssa jutellessa ahdistus hälveni ja koen, että mä saan ja mulla on oikeus toimia sillä tavalla, että musta on eniten hyötyä tälle firmalle. Saatan käydä vaikka vessassa joka ikisen tehtävän välissä, koska samalla ohjelmoin itseni uuteen moodiin. Sain myös vastamelukuulokkeet lähes sormia napsauttamalla!”

Sanni kaipaisi toimistolle erilaisia työtiloja. Reeta haluaa istua omalla paikallaan ja saattaa huudahtaa paikallaan istuvalle ”perse ylös”, jos paikka ei ole vapaa.

Sannille ei ole niin justiinsa, jos kotona tavarat eivät ole järjestyksessä. Reeta jynssäsi toimiston mikroja 45 minuuttia, jotta ne olivat riittävän puhtaat.

Yhteistä on, että molemmat tarvitsevat keskittyäkseen oheistoimintaa: ”Stimmailua”, Reeta tarkentaa.

Sannilla se on neulomista: ”Käsityöt ovat keino purkaa ylimääräistä energiaa. Neulomisen avulla pystyn keskittymään kuuntelemiseen paljon paremmin. Olen tuonut aina uusille ihmisille esille, että neulominen kokouksessa ei ole minulle sijaistoiminto, vaan nimenomaan apukeino kuuntelemiseen. En ole toistaiseksi koskaan saanut mitään negatiivista palautetta neulomisesta ainakaan Sanomalla, mikä on todella hieno asia.”

Reeta haluaisi selata puhelimestaan esimerkiksi Instagramia: ”Kuuntelen, vaikka näyttää siltä, ettei kiinnostaisi.”

Siksi Reeta tykkää etäpalavereista, koska silloin hän saa selata puhelintaan rauhassa keskittyäkseen. Livepalavereissa adhd:sta tietoisten seurassa Reeta nousee usein seisomaan ja saattaa hyppiä tasajalkaa tai muuten liikehtiä.

”Eilen Sanomatalon auditoriossa pystyin vain kiemurtelemaan tuolilla, kun en kehdannut nousta. Pääni ei kuunnellut enää mitään ja sanon silloin vaan, että samoilla linjoilla ollaan.”

Sannilla on kirjoittamisen apuna pieni stressikuutio, jossa on joka sivulla erilaisia pieniä nappuloita, esimerkiksi valokatkaisija, jota voi räpeltää päälle ja pois.

”Joskus mietin, häiritseekö napsunta muita”, Sanni sanoo.

”Se ainakin häiritsee, jos alan viheltää”, Reeta jatkaa

”Sen huomasin, että sä revit just teepussia”, Sanni sanoo.

Yhteistä on myös, että molemmat tarvitsevat palautumiseen aikaa. Eikä kummankaan mielestä ole reilua, jos töissä pinnistely vie siihen, että kotona ei jaksa enää mitään.

Sanni syö päivittäin lääkkeitä, ja hän on kokenut ne itselleen toimiviksi. Reeta kokeili aikanaan lääkkeitä, mutta tuli niistä vihaiseksi ja ruokahalu katosi. Myös oma pirskahteleva luonne tasaantui liikaa.

”Pyrin omilla toimintatavoilla pitämään oireet kurissa. Se on kuormittavaa, mutta mielestäni onnistuu vallan hienosti Sanomalla, koska minun annetaan olla tällainen”, Reeta sanoo.

”Jos jotakuta haittaa, että olen tällainen, hakeutukoot parempaan seuraan.”
Reeta Korelin

Molemmat ovat valinneet olla avoimia diagnoosistaan.

”Esihenkilöni antaa työtehtäviä vahvuuksien mukaan. Ei adhd ole häiriö eikä neuroepätyypillisillä ole pelkkiä ongelmia, meissä on myös sellaisia piileviä ja ihan näkyviäkin erikoistaitoja. Väitän, että me – voiko muuten sanoa me – no ainakin minä olen tehokkaampi kuin kukaan tuntemani neurotyypillinen, kun sattuu osumaan kohdalle itseä kovasti kiinnostava tehtävä. Se vie mukanaan”, Reeta sanoo.

Entä mitä terveisiä Reeta ja Sanni antavat sanomalaisille, jotka ehkä miettivät kertoako neuromonimuotoisuudestaan vai ei.

”En ole saanut yhtään huonoa palautetta kertomisestani, vaan ainoastaan kehuja. Ajattelen myös, että jos jotakuta haittaa, että olen tällainen, hakeutukoot parempaan seuraan”, Reeta sanoo.

Sanni kannustaa kertomaan työpaikalla sen minkä kokee mukavaksi kertoa.

”Ei töissä tartte kertoa, että kotona odottaa kahden viikon tiskit. Mutta voi auttaa tosi paljon muita ymmärtämään, mitä adhd on. Itseäni diagnoosi on myös auttanut olemaan paljon ymmärtäväisempi muita ihmisiä kohtaan. Tästä on ollut myös töissä todella paljon apua, ja koen olevani tietoisuuden ansiosta parempi toimittaja ja työkaveri”, Sanni sanoo.

Mitä kuka tahansa meistä voi tehdä neuromonimuotoisuuden huomioimiseksi?

Pyysimme sanomalaisia kertomaan, miten neuromonimuotoisuus vaikuttaa työarkeen. Poimimme kyselystä seitsemän kommenttia, jonka avulla jokainen voi tehdä Sanomasta paremman työpaikan meille kaikille.

1.      Huomioi toimistolla muut ihmiset: pidä puhelin äänettömällä, kysy vieruskaverilta onko ok olla palaverissa ilman kuulokkeita, häiritseekö radion kuuntelu tai pöydän naputtelu, älä huutele muille toisen työkaverin yli

”Mulla on neljän ruuhka päässä koko ajan ja jokaiseen ärsykkeeseen tarttuva mieli, kovat äänet tai jatkuva äänimatto taustalla kuormittavat, toisaalta keskeyttelen muita ja puhun päälle.”

 

2.      Vältä toimistolla voimakkaita hajuvesiä, partavesiä ja pyykinhuuhteluaineita

”Huomaan ja ärsyynnyn helposti hajuista, mauista, valoista, tuntoaistimuksista, lämpötiloista. Liiasta aistikuormituksesta ja väsymyksestä seuraa meltdown, jolloin on pakko päästä pois tilanteesta.”

 

3.      Älä keskeytä toisen työntekoa ellei ole pakko: kysy vaikka Slackissa, milloin sopisi tulla juttelemaan

”Jos joku tulee keskeyttämään, minulla ei ole MITÄÄN hajua mitä olin tekemässä. Toki kalenterin ja avointen välilehtien selaaminen sitten auttaa, mutta asia silti keskeytyy ja sen uudelleen aloittaminen vie todella paljon voimia.”

 

4.      Rauhoita tiimipäivä yhteiselle työnteolle, älä kokoonnu samaan tilaan Teams-palavereihin

”Koen, että olisi kaikkien etu, että sen sijaan, että haetaan jotain geneerisiä kaksi toimistopäivää viikossa -tyyppisiä ratkaisuja, haettaisiin enemmän tiimipäivä kerran kuussa -malleja, jolloin kaikki myös rauhoittaisivat kalenterit ja tehtäisiin yhdessä töitä, oltaisiin yhdessä töissä.”

 

5.      Jos huomaat, että työkaverilla on vaikea katsoa silmiin, kysy kävelykokoukseen tai menkää istumaan pöydän samalle puolella

”Koen usein toimiston sosiaalisissa tilanteissa ulkopuolisuutta ja väärin ymmärtämistä esiintyy puolin ja toisin. Joudun teeskentelemään tavallista ihmistä, ja koen etten voi olla oma itseni, jotta en aiheuta sosiaalista hämminkiä. Tämä luonnollisesti kuormittaa suuresti.”

 

6.      Älä käytä adhd:ta adjektiivina: ”mä olen tällainen adhd, kun teen nyt monta asiaa samaan aikaan”

”Toki ihmiset ovat voineet itse tunnistaa itsessään neuromoninaisia piirteitä ja voivat oikeasti ollakin nepsyjä. Suurin osa tuntuu kuitenkin käyttävän näitä diagnooseja nimenomaan adjektiiveina ymmärtämättä, että nämä heidän kokemat hupsut piirteet ovat muille oikeasti asioita, joiden kanssa joutuu kamppailemaan päivittäin.”

 

7.      Kiinnitä huomiota siihen, millaisin otsikoin ja lausein neuromonimuotoisuudesta puhutaan jutuissamme. Neuromonimuotoisuus ei ole muotidiagnoosi, tekosyy laiskuudelle tai sitä, että on vähän vaikea keskittyä

”Usein kuulen sanovan, että ’ai sulla on adhd, en olisi uskonut, koska kyllähän olet hyvin pärjännyt koulussa/töissä/saat työtehtävät valmiiksi/istut paikoillasi’. Adhd ilmentyy itselläni voimakkaasti keskittymisen ja tarkkaavaisuuden tason häiriönä. Pystyn siis keskittymään ja uppoutumaan moniin asioihin (liiankin) hyvin, jolloin aikaa kuluu, unohdan syödä ja huolehtia itsestäni, toisinaan taas en saa mitään aikaiseksi.”

 

Kursivoidut tekstit ovat otteita sanomalaisille maaliskuussa 2025 tehdystä Miten neurodiversiteetti vaikuttaa työarkeen? kyselystä