Christina Aaltio on Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja.

Korona-ajan alkupäivinä kaupoista hävisivät tonnikalapurkit, pasta ja kuivahiiva. Hamstrausta hymisteltiin, mutta toisin kävi. Ensimmäinen kotivara ei riittänyt kuin viikoksi, jos ruokaa ei kerralla ollut ostanut reilusti. Useamman koronaviikon jälkeen tiedämme, että koulu-, lounas- ja ravintolaruokailu ovat katkolla ja tonnikalapurkit kotona kuluvat uskomattoman nopeasti. Syödä pitää poikkeusaikanakin.

Ruuan juurille palattiin hetkessä, koska tuoreet yrtit höysteenä eivät ratkaise arkinälkää. Juurekset, suurimot ja kuivamausteet pelastavat arjessa paremmin. Kikkailua ei jaksa kukaan, kun ruuanlaiton lisäksi pitäisi tehdä töitä ja huolehtia, että koululaisten tehtävät etenevät. Olen tehnyt ruokatoimittajan töitä vuosia, mutta viimeistään nyt tajuan, mikä merkitys ruokatoimittajan työllä on ihmisten arkeen. Ruokajuttuja ei vain selailla ja kuvia fiilistellä. Niistä haetaan ratkaisuja siihen, mitä ihmettä kokata niin lounaaksi kuin päivälliseksi.

Kun koronaepidemia siirsi ihmiset kotiin etätöihin ja etäkouluihin, alkoi myös lukijoilta sadella kysymyksiä siitä, miten arkiruokailun voisi selättää vaivatta. Pyyntöjä on tullut ohjeista, joissa raaka-ainelista ei ole liian pitkä. Yksi lukija pyysi ohjeita, joissa ei käytetä kalliita valmiskastikkeita ja tahnoja, nyt kun rahaa on monilla käytössä entistä vähemmän. Monet kysymykset liittyvät siihen, että on vaikea keksiä mitä tehdä ruuaksi joka ikinen päivä. Viikkolistoja kaivataan taas ihan eri tavalla kuin ennen.

Iso kattila koetuksella

Itsekin hämmästelen sitä, mikä määrä ruokaa kuluu, kun kotona syö lounaan ja päivällisen kolme nuorta ja vanhemmat. Keitot, pastat ja risotot ovat pelastus, mutta myös se, että osaa oikaista oikeissa kohdissa. Olen hankkinut kiitollisena pakastekeittojuureksia ja -kasvissuikaleita. Miten käteviä ne ovatkaan.

Helpottavaa on myös se, että suunnittelee arkiruokailua pidemmälle ajanjaksolle. Ja se, että delegoi. Yhteistä kotipuuhaa on aterioiden valmistaminen tai se, että päästää lapset kokkaamaan. Pieni koululainen osaa paistaa munakkaan, kunhan ohjetta on muutama kerta harjoiteltu yhdessä. Ja apuahan voi nyt tarvittaessa pyytää, kun aikuisetkin ovat kotona.

Sanoman lehtien ruokaohjeet ovat ammattilaisten tekemiä, ja niistä saa nyt apua ideointiin. Ohjeiden tarpeesta kertoo se, Sanoman aikakauslehtien ja Helsingin Sanomien reseptit kokoavana Soppa365-sivuston kävijämäärät ovat kasvaneet vuoden takaiseen aikaan verrattuna yli 70 %. Pataleipä-sämpylä- ja pannukakkuohjeet keräävät päivittäin kymmeniätuhansia klikkauksia. Bataatticurry sekä lihapullat ja hapankaalijogurtti näyttävät juuri nyt puhuttavan ja Kodin Kuvalehden numerossa 9/2020 ollut tonnikalapasta, jonka valmistamiseen ei kulu kuin vartti.

Christina Aaltion vinkit viikon ruokalistaksi

Keräsin lukijoiden avuksi Soppa365:stä ideoita viikon ruokalistalle. Tällaisenaan ruokalista voi tuntua työläältä, mutta listasta kannattaa poimia suosikkinsa ja tehdä isoja annoksia, jotta samaa ruokaa voi syödä viikon varrella. Jos kaikkia aineksia ei kotoa löydy, niin ohjeita voi aina soveltaa.

Maanantai:

Kinkkupizzamunakas

Kookos-linssikeitto

Tiistai:

Porkkanafritterit

Maapähkinäkana ja täysjyväriisi

Keskiviikko:

Paahdettu paprika-tomaattikeitto

Kreikkalainen peltimakaronilaatikko

Torstai:

Pinaattiletut ja puolukkahillo

XL-kalapuikot ja sitruunapotut

Perjantai:

Pekoni-lehtikaalipasta uunissa

Lämpimät voileivät

Kirjoittaja on Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja.