Sijaintiperusteiset palvelut

Yleistä

Sijaintiperusteisilla palveluilla tarkoitetaan sellaisia verkkopalveluita, jotka perustuvat käyttäjän päätelaitteen sijaintitietojen hyödyntämiseen. Esimerkiksi Ilta-Sanomien Supersää-sovellus hyödyntää käyttäjän päätelaitteen sijaintitietoja, jotta se voi tarjota sääennusteen juuri siihen paikkaan, missä käyttäjä milloinkin on.

Sovellus tai verkkopalvelu tarvitsee käyttäjän suostumuksen, että se saa käyttää sijaintitietoja käyttötarkoituksiin, jotka lupaa kysyttäessä oli mainittu. Suostumusta kysytään yleensä silloin, kun käyttäjä ottaa palvelun käyttöön ensimmäisen kerran tai viimeistään silloin, kun sovellus tai verkkosivu pyytää käyttäjän päätelaitteen sijaintitietoja ensimmäisen kerran. Sovellukset tallentavat käyttäjän suostumuksen, mutta selaimet saattavat kysyä käyttäjän suostumusta uudelleen tulevilla vierailuilla.

Sijaintitietoja käytetään yleensä palvelun toimintojen, kuten sijaintiperusteisten säätietojen tai uutisten toteuttamiseen. Koska monet verkkopalvelut toimivat mainosrahoitteisesti, käyttäjän sijaintia saatetaan käyttää myös sijaintiperusteisen mainonnan esittämiseen. Tavoitteena on tehdä mainonnasta käyttäjän kannalta mahdollisimman kiinnostavaa. Jos käyttäjä käyttää palvelua esimerkiksi Tampereen alueella, hän saattaa nähdä paikallisten kauppojen mainoksia. Jos sijaintia ei ole saatavilla tai käyttäjä ei ole antanut sijaintietojensa käytölle lupaa, käyttäjä näkee silti saman määrän mainontaa, mutta tällöin ne eivät välttämättä ole yhtä kiinnostavia kuin paikallisista palveluista tai tarjouksista kertovat mainokset.

Sanoma on sitoutunut käsittelemään sijaintitietoja harkitusti ja luottamuksellisesti Suomen lainsäädännön mukaan.

Paikannusmenetelmät

Matkapuhelimissa, tableteissa ja tietokoneissa on sisäänrakennettuna monenlaisia paikannusmenetelmiä. Ne voivat laskea sijaintinsa GPS-satelliittien lähettämistä signaaleista tai arvioida sijaintinsa nk. kolmiomittauksen avulla tunnetuista matkapuhelin- ja WLAN-tukiasemista. Kun sovellukset pyytävät saada sijaintitietoja, laitteen käyttöjärjestelmä palauttaa sovellukselle laitteen arvioidut paikkakoordinaatit sekä arvion sijainnin virhemarginaalista.

Sijaintietojen käyttö ja tallennus

Palveluihin liittyvien toimintojen toteuttamisessa, kuten sijaintiperusteisten säätietojen ja uutisten näyttämisessä, käyttäjän päätelaitteelta saadut koordinaatit lähetetään palvelimelle, joka palauttaa käyttäjän sijaintia vastaavan sisällön käyttäjän päätelaitteeseen. Mainonnan sijaintiperusteisessa kohdentamisessa käyttäjän laitteelta saadut koordinaatit muutetaan palvelimella esimerkiksi 250m x 250m kokoisiksi sijaintiruuduiksi, jonka perusteella kohdentaminen ja kohderyhmien luominen tehdään.

Käyttäjän sijainti voidaan myös muuttaa käyttäjän arvioiduksi kiinnostuksenkohteeksi: jos esimerkiksi käyttäjä avaa Sanoman sovelluksen usein jollain rautatieasemalla, saatamme liittää käyttäjän profiiliin arvion siitä, että käyttäjä matkustaa usein junilla.  Sijaintitietoja voidaan myös käyttää sisällön personointiin, jos tästä on erikseen mainittu suostumusta kysyttäessä. Käytännössä personoinnilla tarkoitetaan sitä, että käyttäjälle näytetään tämän sijaintiin perustuen esimerkiksi paikkakuntakohtaisia uutisia tai uutisia, joita kyseisellä paikkakunnalla on eniten luettu.

Sijaintihistoriaa voidaan käyttää yleisöjen rakentamiseen. Jos esimerkiksi käyttäjä käy usein urheilustadionilla tai musiikkitapahtumissa voidaan tälle kohdentaa mainontaa samantyylisistä tilaisuuksista tai suositella palvelun sisältöä mielenkiinnon kohteiden perusteella. Jos sijaintihistoriaa säilytetään, voi käyttäjä aina poistaa historian peruuttamalla paikannusluvan ja nollaamalla laitteensa yksilöivän tunnisteen.

Käyttäjän vaikutusmahdollisuudet

  • Suostumus sijaintitietojen käyttöön

Android-laitteet: Käyttäjä voi antaa suostumuksen sijaintietojen käyttöön sovelluksen paikkatietoasetusten kautta. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.

 

iOS-laitteet (Apple): Käyttäjä voi antaa suostumuksen sijaintietojen käyttöön sovelluksen ja laitteen paikkatietoasetusten kautta. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.

 

Windows-laitteet: Käyttäjä voi antaa suostumuksen sijaintietojen käyttöön sovelluksen paikkatietoasetusten kautta. Suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.